Βρήκες τη δουλειά των ονείρων σου; Μην είσαι τόσο σίγουρος ότι θα προσληφθείς. Είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν αρκετοί άλλοι υποψήφιοι με τα κατάλληλα προσόντα που διαγωνίζονται για την ίδια θέση.

Εκεί μπαίνει η συνοδευτική επιστολή. Η συμπερίληψη μιας συνοδευτικής επιστολής για τη συμπλήρωση του βιογραφικού σας μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να εντυπωσιάσετε τους υπεύθυνους προσλήψεων: Δείχνει τις δυνατές δεξιότητές σας στο γράψιμο, σας ξεχωρίζει από άλλους αιτούντες και δείχνει ότι έχετε το κάτι παραπάνω.

Η Linda Spencer, αναπληρώτρια διευθύντρια και συντονίστρια ειδικών σταδιοδρομίας στο Harvard Extension School, η ίδια αναφέρει ότι μια ισχυρή συνοδευτική επιστολή απαντά σε δύο βασικά ερωτήματα:

  1. Γιατί είστε το κατάλληλο άτομο για την συγκεκριμένη θέση;
  2. Πώς θα προσθέσετε αξία στον οργανισμό;

Δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε; Οι ειδικοί σταδιοδρομίας μοιράζονται συμβουλές για το πώς να γράψετε μια συνοδευτική επιστολή που ξεχωρίζει:

1. Απευθύνετε την επιστολή σε συγκεκριμένο άτομο

“Σε ποιον μπορεί να αφορά” είναι ένας από τους πιο γρήγορους τρόπους για να διαγράψετε την αίτησή σας. Προσπαθήστε πάντα να απευθύνετε την επιστολή σας σε ένα συγκεκριμένο άτομο συνήθως στον διευθυντή/υπεύθυνο προσλήψεων ή στον επικεφαλής του τμήματος. Συμπεριλάβετε το όνομα, τον τίτλο, την εταιρεία και τη διεύθυνσή τους στο επάνω μέρος και κάτω από την ημερομηνία.

Εάν δεν ξέρετε σε ποιον να απευθυνθείτε, το LinkedIn είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσετε. Απλώς εισαγάγετε το όνομα της εταιρείας και ορισμένες λέξεις-κλειδιά κατά την αναζήτηση (π.χ. “Google, υπεύθυνος προσλήψεων, πωλήσεις”) και θα εμφανιστεί μια ποικιλία σχετικών προφίλ.

2. Αναφέρετε ξεκάθαρα τον σκοπό της επιστολής σας

Κατά την εισαγωγή σας δεν χρειάζεται να είστε υπερβολικοί. Στην πραγματικότητα, θα έπρεπε να είναι το εντελώς αντίθετο, σύμφωνα με τους ειδικούς σταδιοδρομίας του Χάρβαρντ.

Διατηρήστε την εισαγωγή σύντομη και απλή. Αναφέρετε γιατί γράφετε την συγκεκριμένη επιστολή, τη θέση για την οποία κάνετε αίτηση και εάν ισχύει, πώς βρήκατε τη αγγελία εργασίας.

3. Μην επαναλαμβάνετε ολόκληρο το βιογραφικό σας

Δεν γράφετε ένα δοκίμιο 1.000 λέξεων που συνοψίζει το βιογραφικό σας. Η συνοδευτική επιστολή είναι η ευκαιρία σας να εξηγήσετε γιατί ενδιαφέρεστε πραγματικά για την εταιρεία και την αποστολή της.

Δεν χρειάζεται να το κάνετε με ιδιαίτερη επισημότητα. Χρησιμοποιήστε τη δική σας φωνή και προσθέστε μερικές προσωπικές λεπτομέρειες για να κάνετε την επιστολή πιο ενδιαφέρουσα.

«Εάν έχετε σχετική εμπειρία στο σχολείο ή την εργασία, φροντίστε να το επισημάνετε με ένα ή δύο βασικά παραδείγματα», σημειώνουν οι ειδικοί σταδιοδρομίας. «Δώστε έμφαση στις δεξιότητες ή τις ικανότητες που σχετίζονται με τη δουλειά. Φροντίστε να το κάνετε αυτό με σιγουριά και να έχετε κατά νου ότι ο αναγνώστης θα δει επίσης την επιστολή σας ως παράδειγμα των δεξιοτήτων σας στη γραφή».

4. Χρησιμοποιήστε λέξεις “δράσης” και μην χρησιμοποιείτε υπερβολικά τo «Εγώ»

Αντί να χρησιμοποιείτε συνηθισμένες λέξεις και κλισέ ισχυρισμούς όπως «προσοχή στην  λεπτομέρεια» και «πολύ δημιουργικός», προτιμήστε λέξεις δράσης.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα που θα βοηθούσε να χρησιμοποιηθούν κατά την επισήμανση συγκεκριμένων δεξιοτήτων:

  • Για να επιδείξετε ηγετικές ικανότητες: Ολοκληρωμένος, διαβούλευση, ανάθεση, διοργάνωση, επικεφαλής. 
  • Για επίδειξη δεξιοτήτων επικοινωνίας: Απευθυνόμενος, μετάφραση, παρουσίαση, διαπραγμάτευση, συντονισμός, προώθηση, επεξεργασία.
  • Για να επιδείξετε ερευνητικές δεξιότητες: Κατασκευάστηκε, εξετάστηκε, συστηματοποιήθηκε, διερευνήθηκε, μοντελοποιήθηκε, διατυπώθηκε.
  • Για να επιδείξετε δημιουργικές δεξιότητες: Επανασχεδιασμένο, αναπτυγμένο, ολοκληρωμένο, δημιουργία, κατασκευή, σχέδιο. 

Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε πάρα πολλές δηλώσεις «εγώ», γιατί μπορεί να γίνει αντιληπτό σαν να ενδιαφέρεστε κυρίως για το τι μπορείτε να κερδίσετε από την εταιρεία. Η εστίαση πρέπει να είναι στο τι μπορεί να κερδίσει η εταιρεία από εσάς.

5. Επαναλάβετε τον ενθουσιασμό σας και ευχαριστήστε τον αναγνώστη

Το κλείσιμο της επιστολής σας θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει:

  • Το ενδιαφέρον σας για τη συγκεκριμένη θέση.
  • Ευχαριστίες στον αναγνώστη για την προσοχή του.
  • Ότι ανυπομονείτε να ακούσετε να έχετε νέα από την εταιρεία.
  • Την υπογραφή σας στο κάτω μέρος της επιστολής. 

6. Να είστε συνεπείς στο formatting�

Η οπτική συνέπεια κάνει μεγάλη διαφορά. Κρατήστε την επιστολή σας σε μία μόνο σελίδα και χρησιμοποιήστε την ίδια γραμματοσειρά (και μέγεθος) όπως κάνατε για το βιογραφικό σας. 

Αν πρόκειται να μετατρέψετε την επιστολή σε κάποια άλλη μορφή αρχείου, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχει γίνει σωστά η μετατροπή.

Δημοσιεύθηκε από Stelios Christou

Marketing Manager